annateresiaholm

2013-02-26
23:20:00

Dagens pass + motivation
Japp, nu bar det äntligen iväg till gymmet igen efter ett uppehåll med sjukdom och bortresa. Det börjar kännas ok nu. Känner mig inte riktigt lika valrossig och bortkommen som i början. Jag börjar liksom bli lite mer varm i kläderna. Jag har acklimatiserat mig.
 
Så dagens pass såg ut såhär:
10 min Crosstrainer
Cirkel x3
Kettlebellswing
Utfallssteg med kettlebell 
Plankan
Knäböj
3x22 Magövning med vikt
10 min crosstrainer 
 
Sen började Elton tappa tålamodet så det blev mindre kondition på slutet än vad jag hade tänkt. Men om jag nu ska ta med mig honom till gymmet så måste han få styra när det är nog. Vill inte han då får det nog va. Då får jag gå på helgerna.
 
Den senaste veckan har jag tänkt mycket på det här med motivation. Jag har oftast inte svårt att hitta motivation till att komma igång, inte heller motivation till själva träningen. Det svåra för mig är balans och att hitta rutiner som håller. Jag tror kanske att jag är lite för spontan. Jag får sluta upp med det! Fast det är egentligen en egenskap som jag värdesätter hos mig själv.
 
Ibland kan man läsa på tränings- och viktminskningsbloggar att själva träningen inte fyller så stor funktion när man villl gå ner i vikt utan det är kosten som måste göra jobbet. Jag förstår vad detta kommer ifrån, för kalorimässigt måste man jobba rätt hårt för att bli av med en snickers. Men! Jag tycker det är otroligt svårt att hålla en bra kost om jag inte håller igång med träningen. Det är som om de går hand i hand. Det ena blir inget bra utan det andra. Jag har erfarit såå många gånger när motivationen att äta rätt försvinner när jag inte tränar, men så fort jag kommer igång igen kommer motivationen tillbaka. Därför tycker jag att det är dumt att påstå att träningen inte är viktig för viktminskningen. Dessutom är effekterna av träning i det långa loppet så positiva att det förmodligen gör mer gott för din hälsa än vad de extra kilona gör dåligt.

2013-02-06
22:19:00

Total anarki!
När jag idag klev in i Gustavsviks simhall tänkte jag först "Åh, typiskt". Halva bassängen var avstängd på grund av renoveringar eller vad det nu var och i ena hörnet av det som var kvar var det simskola.
Men, positiv som man är, var min nästa tanke "Äsch, det är ju inte sämre än när jag hade simkort på Hagabadet där det bara finns 25-metersbassäng och motion får jag ju ändå". Så glad i hågen klev jag i vattnet i bassängen som nu hade denna form:
Men innan jag ens hunnit ta ett enda simtag uppenbarades ett problem: "Hur ska jag simma runt?" Som tur är har ju vi ordningsamma svenskar alltid en liten information i form av en text på ett lämpligt anslag där det står "Håll till höger vid motionssim" eller nåt liknande. "Ok, det kan ju inte vara så svårt, det blir väl såhär?" tänkte jag.
 
Men, det tyckte visst inte samtliga (men vissa) av de andra som var där och eftersom det var fler som simmade efter den här modellen så började jag göra detsamma. Det flöt liksom bäst så;)
 
 
 
"Men, nej så var det inte vi sa" var det några som envist verkade tänka då och som, i bredd, ville simma på egen bana, likosm såhär:
Och det är väl inte fel precis, men det blev ju krockar hela tiden. Och det hade kanske gått att leva med. Om det nu inte hade varit så att andra i bassängen hade egna tankar om vad som var rätt och kanske också var av den typen som helst vill bestämma själv och inte följa någon annan (kanske också den typen av person som kör i 90 på 100-väg när det är endast ett körfält, men 110 när det är 2). "Jag vill simma såhär och det är min absoluta rätt".
 
Sen fanns också den här typen som kanske inte reflekterar så mycket eller som helt enkelt inte riktigt förstår vad som blir logiskt och som valde att simma på det här viset:
 
Sen för att inte glömma bort så finns det ju alltid en och annan som inte riktigt vill släppa kanten av bassängen och kanske mer står stilla än simmar (fint illustrerad av en streckad pil):
 
Allt det här kanske inte är helt fel var för sig, men sammantaget blev det en enda röra. Och så lilla jag som försöker vara en duktig flicka och göra rätt och inte göra bort mig och inte störa någon i onödan och helst av allt inte vill bli uppmärksammad på något sätt när jag har min svarta barbamammabaddräkt på mig. Jag får ju helt enkelt panikångest och börjar hyperventilera (inombords iallafall).
 
 
PS. Om jag någonsin, hur stor kroppshydda jag än får eller hur gammal jag än blir, tar på mig en baddräkt med en liten kjol på, kan någon vara vänlig att snabbt tvinga av mig den?
 
 
 
 
 
 

2013-02-05
19:30:00

Gym+bebis+kettlebells=sant?
Idag har jag premiärtränat på gym tillsammans med lillen som låg och sov så sött i mjukliften. Jag fick veta i förra veckan att det är ok att ha med bebis till gymet på Friskis&Svettis på vardagar före kl. 14. Detta öppnar en helt ny värld för mig! Dessutom finns det ett "träna dag"-kort som är bra pris på också. Så nu kan jag välja tid och dag som jag vill träna, vilket är riktigt skönt!
 
Men jag som inte har tränat på gym på väldigt länge känner mig lite ovan. Jag är van vid pass som Skivstång och Cirkelfys där någon annan har gjort upplägget och talar om precis hur man ska göra. Nu när jag måste tänka själv blir det plötsligt lite svårt (om än väldigt bra).
 
Tanken med träningen är inte att bygga muskler i första hand utan att förbränna. Det är vad jag behöver just nu... Sen att stärka upp kroppen i största allmänhet och förbättra min kondition. I det långa loppet är tanken en triathlon, men där är vi inte än om man säger så.
 
Så. Jag tänker så här. Träningen måste vara pulshöjande och ha hellre fler än få repetitioner. För att hålla igång en hög puls så kör jag cirklar med övningar som aktiverar stora muskelgrupper. Jag gör inte så många övningar eller cirklar i början för att inte köra för hårt.
 
Idag såg det ut så här:
 
10 min crosstrainer
Cirkel x 3 (ca 1 min vila mellan cirklarna, ingen vila mellan övningarna):
Swing med kettlebell x 15
Benböj med pinne över huvud x 15
Utfallssteg med kettlebell x 15
10 min roddmaskin
 
Helt slut!
 
Nu blev det mycket fokus på ben och inte så mycket på armar eller core-styrka. Samtidigt pumpar hjärtat mer i övningar med stora muskler involverade. Så mitt krux är hur jag ska fortsätta härifrån. Behöver jag ett pass som är renodlat arm/core eller kan jag utifrån mitt syfte med träningen fortsätta med endast den här typen av övningar? Eller har ni tips på bra övningar som inkluderar armar men som också ger en hög puls?
 
Sen ska jag också tillägga att jag är inte helt bekväm i gymmet än. Känner mig lite som någon slags valross som drar runt. Så några avancerade övningar med mycket teknik klarar jag inte. Sen har jag ju mitt lilla bihang i form av bebis som får följa med runt också...
Helst av allt så skulle jag vilja hitta ett hörn bredvid t.ex kettlebells, plocka ihop lite prylar och kunna köra mina cirklar där utan för mycket inblandning av annat/andra. Så lite förflyttning som möjligt och så funktionellt som möjligt.
 
Kondition tränar jag i simhall/spinningcykel/spåret men längre tider på konditionsmaskinena kommer nog också framöver.
 
Så lite respons på detta från någon av er träningsnördar där ute skulle sitta fint!